Bearbetning av natursten och tillverkning av naturstensprodukter Kök o badrumsbänkar

SKÖTSEL

ALLMÄN SKÖTSEL

Granit

Granit kan användas både inomhus och utomhus. Granit är ett naturmaterial som skiftar i utseende från gång till gång. De flesta sorter skiftar dock inte nämnvärt i utseende. När det gäller vissa granitsorter så förekommer det stick (sprickor). Det är naturligt för vissa sorter och försämrar inte kvaliteten. I alla granitsorter finns det porer (hål) i ytan. I en del graniter finns det mycket och i en del knappt något. Det försämrar dock inte kvaliteten. Granit är till skillnad från marmor och kalksten ett mycket tätt material, men man bör inte låta fettfläckar ligga någon längre tid på stenen, då dessa kan tränga ner i skivan. Till skillnad från vatten som förångas kan fettfläckar bli permanenta. En fettfläck måste alltid blötas bort för att gå ur granitskivan. Granitskivorna är impregnerade vid leverans och behöver ingen speciell skötsel utan skall rengöras vid behov med vanligt såpvatten. Blanda såpa med 3/4 vatten i en sprayflaska. Spraya bänkskivan med såpvattnet och låt dra i cirka tre minuter och torka bort. På så sätt underhåller man också bänkskivorna från fläckar och smuts. Granitskivorna skall vara så pass insåpade att vatten pärlar sig på ytan. Om granitskivan suger in vatten behövs mer underhåll. Får man en grå hinna på ytan som inte går bort med såpvattnet, betyder det att ytan är för fet eller övermättad. Normalt sett går detta bort med fönsterputs.

Kalksten/Marmor

Marmor används huvudsakligen inomhus. Marmor och kalksten har karbonatmineral (kalcit) som huvudmineral och båda stensorterna har likartade tekniska egenskaper. Marmor och kalksten är båda känsliga för syror som kan etsa och ge märken i stenen. Syror finns till exempel i sura rengöringsvätskor, vin, ättika, kolsyra, fruktjuicer etc. Stenen har en viss absorptionsförmåga och bör därför inte utsättas för färgade vätskor som kan tränga ner i materialet. Om man spiller något av ovanstående bör det torkas bort direkt. Vid daglig rengöring räcker det i allmänhet med en fuktig trasa. Vid behov av rengöringsmedel, använd såpa, milt diskmedel eller de specialmedel som finns för marmor och kalksten.

Nylagda bänkskivor i kök och badrum,bordskivor och fönsterbänkar bör alltid behandlas ett par gånger i början. Stryk på ett tunt lager silikonolja (obs, ej matolja). Låt det ligga och gro in i stenen över natten och torka på morgonen bort eventuella rester. På samma sätt underhåller du sedan skivan ett par gånger om året, det ger den både ett vackert lyster och en skyddande effekt. Man kan även använda andra impregneringsmedel som har tillverkat för behandlig av natursten.

Några tips:

  • Använd aldrig sura rengöringsmedel på skivan.
  • Ta bort löst damm och smuts med mjuk borste, till exempel en tandborste.
  • Rengör skivan genom att doppa en kökshandduk i ljummet såpvatten och stryk sedan varsamt över hela marmorskivan.
  • Använd underlägg till alla glas och skär ingenting direkt på skivan.
    Då håller du den fri från frätskador.
  • Torka bort alla fläckar så fort som möjligt,även vatten .

Komposit

Komposit är ett industriellt framställt stenmaterial som till stor del liknar granit, men med en helt tät ytstruktur. Trots att kompositen är värmetålig bör den inte utsättas för värmechocker. Man bör därför vara försiktig med att ställa heta grytor och kastruller direkt på stenen. Att skära direkt på stenen avråds. För den dagliga skötseln används en vanlig disktrasa med lite fönsterputs på.